Schietpartij Utrecht - Verdachte tramaanslag verschijnt voor rechter

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 37-jarige Gökmen T., die wordt verdacht van het plegen van de aanslag op een tram in Utrecht, moet maandag voor de eerste keer voor de rechter in Nederland verschijnen. Het gaat om een inleidende zitting in zijn rechtszaak, die pas later inhoudelijk wordt behandeld.

T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Door de schietpartij in de tram op het 24 Oktoberplein kwamen drie mensen om het leven en raakten drie anderen zwaargewond. Een van hen overleed later alsnog.

De rechtbank bepaalde vorige week dat T. verplicht aanwezig moet zijn tijdens de zogeheten pro-formazitting en desnoods onder dwang moet worden gebracht. T. had zelf aangegeven dat hij niet bij de zitting wilde zijn en ook geen advocaat wil.

Tijdens de zitting wordt onder meer de stand van het onderzoek besproken en de verdere planning van de strafzaak. Ook wordt de voortzetting van de voorlopige hechtenis van T. behandeld.

Zolang het onderzoek naar de aanslag nog loopt en T. in voorarrest zit, moet hij elke drie maanden voor de rechter komen. Die moet steeds opnieuw beslissen over de verlenging van het voorarrest en onderzoeksverzoeken van de verdediging toe- of afwijzen.

Bron: Belga