Met zessen rond de tafel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Brusselse formatieonderhandelingen zijn vandaag dan toch officieel van start gegaan met de delegaties van de zes partijen rond tafel: PS, Ecolo, DéFI, Groen, one.brussels-sp.a en Open Vld, die vorige maandag afwezig bleef in een poging om - tevergeefs - ook MR aan tafel te krijgen. PS-formateur Rudi Vervoort bleef bij zijn aankomst optimistisch om tegen 21 juli een regering te hebben. Ook Open Vld'er Sven Gatz achtte dit niet onmogelijk. De overige partijen waren verheugd over de komst van Open Vld. "Zeer goed", vond Pascal Smet (one.brussels-sp.a). "Goed dat iedereen aan tafel zit", zei DéFI-voorzitter Olivier Maingain. "We waren vorige week al mentaal klaar om te starten", zei Rudi Vervoort.

De zes partijen buigen zich vandaag over de agenda en de werkwijze. Ook is het de bedoeling dat de nota van de formateurs een eerste maal doorgenomen wordt. Volgens Gatz bevat de nota "moeilijke passages voor iedereen". Daarnaast bevat de tekst ook een aantal "lacunes".

Elke delegatie bestaat uit drie leden: twee onderhandelaars en een medewerker of 'sherpa' in het jargon. Voor de PS gaat het om (formateur) Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx, voor DéFI om Olivier Maingain en Bernard Clerfayt, voor Ecolo om Zakia Khattabi en Alain Maron, voor Groen (formateur) Elke Van den Brandt en Arnaud Verstraete, voor Open Vld Guy Vanhengel en Sven Gatz en voor one.brussels-sp.a Pascal Smet en Willem Stevens.

bron: Belga