Politie gebruikt traangas tegen deelnemers Gay Pride in Istanboel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse politie heeft vandaag traangas gebruikt tegen LGBTQ-militanten in Istanboel, die het verbod op een Gay Pride-optocht naast zich neerlegden. Het is al het vijfde jaar op rij dat de optocht in de stad verboden wordt. Duizenden mensen zijn zondag in de buurt van het Taksimplein samengekomen, waar de optocht oorspronkelijk zou plaatsvinden. De Gay Pride werd echter verboden door de gouverneur, al hadden de autoriteiten wel een bijeenkomst toegelaten in een naburige straat waar organisator Istanbul LGBT+ Pride Week het woord nam.

De oproerpolitie gebruikte traangas om de massa aan het Taksimplein uit elkaar te drijven. Er werden slogans geroepen als "allemaal tezamen tegen het fascisme" en "we zullen niet zwijgen".

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagde vrijdag nog het verbod op de optocht aan. "Het is een tevergeefse poging om een groep die volgens het gouvernoraat 'op sociaal vlak weerzinwekkend' is, uit het straatbeeld te bannen", klonk het. De gouverneur noemt het verbod nodig om de openbare orde te bewaren. In de provincies Izmir en Antalya werden ook alle Pride-bijeenkomsten verboden.

Verschillende door de oppositie bestuurde districten, waaronder Kadikoy in Istanboel en Datca in het zuidwesten van het land, hebben dan weer berichten gedeeld op sociale media om hun steun voor de LGBTQ-gemeenschap uit te drukken. Die krijgt het in Turkije, waar homoseksualiteit wel legaal is, vaak zwaar te verduren.

De Gay Pride wordt in Istanboel al sinds 2003 georganiseerd, maar werd nu dus voor het vijfde jaar op rij afgelast. Bij de vorige editie, in 2014, kwamen tienduizenden mensen opdagen.

Bron: Belga