Africa Cup 2019 - Madagaskar als groepswinnaar naar achtste finales, Paul Put en Guinee wachten af

Madagaskar heeft zich zondag als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Afrika Cup. In Alexandrië versloeg de ploeg van de Franse bondscoach Nicolas Dupuis Nigeria met 2-0. Madagaskar had genoeg aan een gelijkspel tegen het al geplaatste Nigeria om zeker te zijn van een plek bij de laatste zestien. Lalaina Nomenjanahary maakte na 12 minuten de openingstreffer. Carolus Andriamatsinoro zette net na rust de eindstand op het scorebord.

Charleroi-middenvelder Marco Ilaimaharitra (76.), die Guinee afgelopen donderdag tegen Burundi de eerste zege in de geschiedenis bezorgde op de eindronde van een Africa cup, speelde opnieuw een volledige wedstrijd. Bij Nigeria kregen Wilfred Ndidi (ex-Genk) en Moses Simon (ex-Gent) rust. Allebei moesten ze in de tweede helft nog wel komen opdraven. Ndidi meteen na de pauze, Simon kwam in de 73e minuut Samurl Kalu (ex-Gent) vervangen. Victor Osimhen (Charleroi) en Henry Onyekuru (ex-Eupen en -Anderlecht) bleven op de bank. William Troost-Ekong (ex-Gent) kreeg wel een basisstek en speelde de wedstrijd uit.

In Caïro wist Guinee dat de 2-0-zege tegen Burundi niet genoeg was voor directe plaatsing. Na een rode kaart voor Christophe Nduwarugira speelde Burundi 80 minuten met een man minder. Guinee profiteerde daar optimaal van via twee doelpunten van voormalig Standard-speler Mohamed Yattara. De ploeg van bondscoach Paul Put heeft met vier punten wel goede papieren om alsnog verder te gaan. Van de zes poules gaan de vier beste nummers drie ook door. Naast Yattara dropte Put Ibrahima Cisse (ex-Standard en -Mechelen) in de basis. Idrissa Sylla (Zulte Waregem) bleef op de bank.