Stad Brussel verbiedt wegwerpplastic op openbare evenementen

Stad Brussel verbiedt wegwerpplastic op openbare evenementen
Belga / L. Dieffembacq

Thuis probeer je milieubewust te leven en zo weinig mogelijk afval te produceren, maar op evenementen krijg je plots het ene plastic bekertje na het andere in je handen geduwd. Dat lijkt allesbehalve verantwoord in een tijd waarin steeds meer mensen inzitten het milieu. Gelukkig zijn steeds meer organisaties zich daarvan bewust en nu sluit ook Brussel zich daarbij aan.

Vanaf 1 juli is wegwerpplastic dat niet herbruikbaar of recycleerbaar is daarom verboden tijdens evenementen in de openbare ruimte in Brussel. Het schepencollege heeft een lijst opgesteld met objecten die niet meer toegelaten zullen zijn.

Eetbare rietjes

De lijst, die wordt verspreid naar organisatoren van evenementen en naar het grote publiek, zal dienen als middel om bezoekers en organisatoren van evenementen op de hoogte te stellen van de verandering. Bakjes, bestek of rietjes zullen bijvoorbeeld niet meer verdeeld kunnen worden. Voor elk van die voorwerpen wordt ook een alternatief voorgesteld. Denk daarbij aan eetbare rietjes en bestek uit bamboe. Met de maatregel, die past in het Klimaatplan van de stad, wil Brussel een sterk signaal uitsturen in de strijd tegen vervuiling. Het verbod op plastic wegwerpproducten moet het afvalvolume in Brussel drastisch verminderen en bijdragen tot de netheid van de openbare ruimte. In de loop van 2020 zal de maatregel geëvolueerd worden.