G20 – Klimaatakkoord met 19 landen, zonder VS

De landen van de Groep van 20 hebben zaterdag in Osaka (Japan) een klimaatakkoord gesloten, met uitzondering van de Verenigde Staten, zoals op de twee vorige topbijeenkomsten van de G20, zo hebben de Fransen en Duitsers bekendgemaakt. “De tekst is goedgekeurd over het klimaat”, zo werd in de entourage van de Franse president Emmanuel Macron gezegd kort voor de slotzitting van de G20.
Negentien landen, waaronder China, Duitsland en Frankrijk, bevestigen in het 19+1-akkoord hun steun aan het klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 ondertekend werd en waaruit de VS zich in 2017 terugtrokken. Het werd zaterdagmorgen gesloten na lange onderhandelingen die bemoeilijkt werden door de poging van de VS een slotverklaring zoals die van de G20 van 2017 in Hamburg en van 2018 in Buenos Aires te blokkeren.
De jongste dagen maakten diplomaten gewag van de mogelijkheid dat grote opkomende landen zouden afhaken en zich bij het Amerikaanse standpunt zouden aansluiten. Maar de negentien landen “hebben allemaal opnieuw hun steun aan het akkoord van Parijs bevestigd”, benadrukte het Elysée.

Bron: Belga