Elf doden na aanval van opstandelingen in Mozambique

Mannen die ervan verdacht worden islamitische opstandelingen te zijn, hebben woensdag elf mensen gedood in het noorden van Mozambique bij de grens met Tanzania. Sommige slachtoffers werden onthoofd. Dat laten lokale bronnen vrijdag weten. Het gaat om een van de zwaarste incidenten in het kustdistrict Palma, waar het grote gasproject Anadarko zich bevindt en waar in 2017 een opstand uitbrak. De gewapende mannen sloegen toe op zo’n 50 kilometer ten noorden van de gassite.
“Woensdagavond hebben gewapende mannen elf mensen vermoord in de administratieve post van Quionga”, verklaarde de bron. “Ze wilden de rivier Rovuma oversteken (naar Tanzania), maar (regerings)troepen werden ingelicht en de mannen vluchten in het bos.”
Een douanebeambte bij de naburige grenspost Namoto meldde dat de dorpelingen hadden geprobeerd zich te verdedigen met knuppels en bijlen.
Islamitische opstandelingen verzetten zich tegen het gasproject. Sinds eind 2017 vielen er bij de opstanden minstens 250 doden. Duizenden mensen zijn ontheemd geraakt. In februari en mei dit jaar vielen de jihadisten nog bedrijven aan die voor het gasproject werken. Daarbij kwamen twee mensen om en raakten verschillende anderen gewond.
Tot nu toe blijft de identiteit van de opstandelingen, die hun daden nooit hebben opgeëist, onbekend. Ook over hun beweegredenen is niets geweten. Ze vallen regelmatig dorpen aan. Daarbij doden ze de inwoners en steken ze de huizen in brand. Er zijn al extra militairen en politieagenten in de regio ingezet.
Het Amerikaanse bedrijf Anadarko gaat 25 miljard dollar (22 miljard euro) investeren in de exploitatie van offshore gasvelden in het noorden van Mozambique.

Bron: Belga