Cartoonfestival in Knokke-Heist van start

Cartoonfestival in Knokke-Heist van start

Het Cartoonfestival trapt zaterdag zijn 58ste editie af in de badgemeente Knokke-Heist. Dit jaar staat de eetcultuur centraal. Naast een sardienencartoon van de Israëlische winnaar vallen er nog vele andere spotprenten te bewonderen. Tijdens het Cartoonfestival krijgen bezoekers een selectie van de beste cartoons te zien die meededen aan de internationale cartoonwedstrijd. Het gaat om de oudste ter wereld, en die blijkt na al die jaren nog altijd bijzonder populair. Want ruim 679 cartoonisten uit meer dan 85 landen namen deel.
De thema’s varieerden sterk, maar de Amerikaanse president Donald Trump, pedofilie in de kerk, de doodstraf en onderdrukking door de staat kwamen vaak terug. Uit in totaal 2.325 ingezonden cartoons koos de jury, voorgezeten door Chris Dusauchoit, de Israëlische cartoonist Nirgen als winnaar van de Gouden Hoed en 5.000 euro. Nirgen tekende een eenvoudige cartoon van twee sardienen die rouwen om een sardientje in een blik in een mortuarium.
“Het is een echte cartoon zonder overduidelijke vingerwijzing”, zo klonk het oordeel van de jury. “In praktisch alle andere cartoons zit dat telkens wel. Het is zowaar een grapje en dan nog een originele ook! ”
Het Cartoonfestival loopt van 29 juni tot 1 september in de buurt van het Heldenplein in Knokke-Heist. De toegang is gratis.

bron: Belga