Mars van Congolese oppositie zondag in Kinshasa verboden

Mars van Congolese oppositie zondag in Kinshasa verboden
Mars van Congolese oppositie zondag in Kinshasa verboden

De autoriteiten van Kinshasa hebben een “vreedzame mars” van de Congolese oppositie zondag in de hoofdstad Kinshasa verboden. Oppositiekopstukken Jean-Pierre Bemba, Moïse Katumbi en Martin Fayulu hadden een aanvraag ingediend voor de manifestatie op 30 juni, dag van de 59ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo In een brief aan de Congolese oppositiecoaliatie Lamuka zegt gouverneur Gentiny Ngobila dat marsen organiseren bijna zou neerkomen op “sabotage van de nagedachtenis van de Republiek Congo”. Lamuka wilde de mars organiseren om “respect te eisen voor de wil van het volk.”

Fayulu kondigde de manifestatie aan nadat het Grondwettelijk Hof eerder deze maand de verkiezing van 23 oppositieparlementsleden ongeldig had verklaard. Hij zei toen ook dat de “parlementaire activiteiten van alle Lamuka-parlementsleden tot nader order” werden opgeschort. Fayulu beschuldigde president Félix Tshisekedi en zijn voorganger, Joseph Kabila, ervan “de rechtsstaat te hebben vermoord.”

Vermoed wordt dat de huidige president en zijn voorganger na de presidentsverkiezingen van eind vorig jaar een deal sloten: Tshisekedi president, ondanks de grote overwinning van Fayulu, en Kabila een ruime meerderheid in het nationale parlement en de provinciale assemblees.

Bron: Belga