Hof van beroep Antwerpen – Arrest over zuuraanval Sint-Jansplein wordt uitgesproken

Het Antwerpse hof van beroep velt vrijdag zijn arrest over de zuuraanval op het Sint-Jansplein in Antwerpen. De 58-jarige Jean-Pierre W. had daar vorig jaar zwavelzuur naar zijn ex-vriendin Ragna S. (40) gegooid. Het slachtoffer raakte zwaar verbrand. Het openbaar ministerie vorderde de maximumstraf van twintig jaar cel voor poging tot moord. Het slachtoffer zat op 31 juli 2018 op de bus te wachten, toen Jean-Pierre W. op haar afstapte en zwavelzuur over haar heen goot. Ragna werd met helse pijnen naar het gespecialiseerde brandenwondencentrum van het Stuivenbergziekenhuis gebracht, waar ze over 41 procent van haar lichaam verbrand bleek te zijn.
Jean-Pierre W. was haar op dat moment al een jaar aan het stalken en hij had de zuuraanval zorgvuldig gepland. Hij had in de weken voor de feiten informatie over zuuraanvallen opgezocht en had met het aangekochte zwavelzuur ook eerst geëxperimenteerd.
De vijftiger blijft erbij dat hij zijn ex-vriendin niet wilde doden. “Ik wilde gewoon dat er geen andere mannen meer naar haar zouden willen kijken”, had hij aan het hof verteld. De verdediging pleitte voor een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen. Het openbaar ministerie verzette zich daartegen. Als de intentie tot doden niet weerhouden wordt, kan er wat de advocaat-generaal betreft alleen maar sprake zijn van foltering.
De rechters in eerste aanleg vonden de intentie tot doden en de voorbedachtheid bewezen en hadden Jean-Pierre W. eerder dit jaar tot twintig jaar cel veroordeeld voor poging tot moord.

bron: Belga