"Geen machtsvacuüm" in Tunesië na hospitalisatie van president

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is "geen machtsvacuüm" in Tunesië. Dat heeft één van de adviseurs van president Béji Caïd Essebsi gezegd tegenover een privé-radiozender. De 92-jarige president werd donderdag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, op dezelfde dag dat een dubbele zelfmoordaanslag van terreurgroep IS in de hoofdstad Tunis het leven kostte aan een politieagent. Verschillende media hadden Essebsi al dood verklaard, waarop eerste minister Youssef Chahed liet weten dat hij naar het ziekbed van de president was geweest en dat zijn toestand "stabiel" is. De premier riep op geen "verkeerde informatie" te verspreiden "die voor verwarring zorgt".

Een lange afwezigheid van Essebsi zou de weg kunnen vrijmaken voor een periode van politieke onderzekerheid in Tunesië. Krachtens de grondwet komt het het Grondwettelijk Hof toe om een machtsvacuüm vast te stellen en de macht tijdelijk toe te vertrouwen aan de voorzitter van het Tunesische parlement. Dat is de 85-jarige Mohammed Ennaceur. Maar acht jaar na de revolutie die leidde tot de val van het regime van Zine El Abidine Ben Ali heeft Tunesië nog altijd geen Grondwettelijk Hof.

Bij een tijdelijk machtsvacuüm zou ook de eerste minister de leiding in handen kunnen nemen.

In het najaar zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Tunesië. Voor het eerst wil een homoseksuele kandidaat er meedingen naar de functie van president. Homoseksuele handelingen zijn nog steeds strafbaar in het islamitische land. Ook maatschappelijk is homoseksualiteit nog steeds taboe.

Bron: Belga