Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 – Trump heeft VS in “verschrikkelijke situatie” geplaatst

Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 - Trump heeft VS in
Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 - Trump heeft VS in "verschrikkelijke situatie" geplaatst

President Donald Trump heeft de Verenigde Staten in een “verschrikkelijke situatie” gestort. Dat stelde Joe Biden op het tweede televisiedebat van de Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 in Miami, in Florida. Naast Biden kruisten onder meer ook de zwaargewichten Bernie Sanders, Kamala Harris en Pete Buttigieg de degens. “Donald Trump heeft ons in een vreselijke situatie geplaatst. Er is een enorme loonsongelijkheid”, verklaarde de voormalige vice-president van Barack Obama, die volgens peilingen op kop staat met zijn campagne waarin hij focust op de bescherming van de middenklasse.
Sanders noemde de huidige Amerikaanse president een “pathologische leugenaar” en een “racist”.
Migratie belooft een belangrijk thema te worden bij de presidentsverkiezingen. De meeste Democratische kandidaten waren het erover eens dat zonder papieren de grens oversteken niet als een misdaad beschouwd moet worden, maar als een burgerlijk misdrijf. Ook willen ze allemaal mensen die illegaal in het land verblijven een ziekteverzekering aanbieden.
Volgens Pete Buttigieg, de burgemeester van South Bend, Indiana, is een land gezonder wanneer zijn burgers gezond zijn. Hij wees er ook op dat mensen zonder papieren in het land belastingen betalen.
Verschillende kandidaten riepen op om het migratiebeleid ter hervormen, waarbij mensen zonder papieren in het land het burgerschap kunnen krijgen en migranten die als jonge kinderen naar het land kwamen, bescherming krijgen.
Trump, die in Japan is voor de G20-top, haalde uit naar zijn Democratische tegenstanders. “Alle Democraten hebben hun hand opgestoken om miljoenen illegalen ongelimiteerde gezondheidszorg te geven”, tweette hij. “Waarom niet eerst zorgen voor de Amerikaanse burgers?”
Bij de Democraten zijn er 25 kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2020. Door dat hoge aantal vonden er twee televisiedebatten plaats. Het eerste werd woensdag al uitgezonden.

Bron: Belga