Al 43 mijnwerkers omgekomen na instorting van mijn in Congo

door
Belga
Leestijd 2 min.

De instorting van een koper- en kobaltmijn in het zuidoosten van Congo, in de buurt van Kolwezi, heeft al 43 mensenlevens geëist. Dat meldt Richard Muyej, gouverneur van de provincie Lualaba. De mijn wordt uitgebaat door de Kamoto Copper Company (KCC), een filiaal van de Zwitserse mijnbouwgigant Glencore, en is wereldwijd een van de grootste kobaltmijnen. Volgens de gouverneur ging het om arbeiders die niet in de mijn mochten zijn. Ook KCC zegt dat het niet ging om eigen medewerkers. Er wordt gevreesd dat er nog meer lichamen onder het puin liggen. KCC zegt dat zijn mijnen in de regio dagelijks ongeveer 2.000 keer worden binnengedrongen. Deze zogenaamde "artisanale mijnwerkers" werken in moeilijke omstandigheden, met weinig respect voor de veiligheid. Ze verkopen hun mineralen door aan tussenpersonen die ze vervolgens doorverkopen aan grote bedrijven.

De gouverneur kondigde aan dat het leger "voor een beperkte tijd" ontplooid zal worden om mijnwerkers de toegang tot de mijnen te beletten. Bloomberg wijst erop dat het terrein van de mijn gigantisch is, wat het moeilijk maakt de toegang te controleren.

Katanga Mining, een dochter van Glencore, heeft 75 pct in handen van KCC. De rest berust bij het Congolese staatsbedrijf Gécamines. Financieel zal het ongeluk geen grote impact hebben voor Glencore, maar voor de reputatie van het bedrijf is het een nieuwe klap. Door dit nieuwe ongeval riskeert Glencore meer in de kijker te lopen van de autoriteiten. Het bedrijf lag de voorbije jaren al verschillende keren onder vuur voor zijn activiteiten in Congo.

Congo is wereldwijd de grootste producent van kobalt, dat onmisbaar is voor de productie van batterijen van de nieuwe generatie, en is ook een van de grootste koperproducenten in Afrika. Door de slechte omstandigheden in de mijnen, gebeuren er regelmatig zware ongevallen. Vaak zijn daarbij niet-professionele mijnwerkers betrokken: zij zijn bereid veel te riskeren.

bron: Belga