Afrikaanse varkenspest “is geen afgesloten verhaal”

Afrikaanse varkenspest "is geen afgesloten verhaal"

Waals minister René Collin (cdH) heeft nieuwe maatregelen genomen om de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van het land te bestrijden nadat nieuwe positieve wilde everzwijnen zijn ontdekt in Rachecourt (Aubange). Elk verkeer wordt verboden in bijkomend 7.000 hectare bos in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat berichten L’Avenir, Le Soir en Sudpresse vandaag. “De Afrikaanse varkenspest is geen afgesloten verhaal”, verklaarde Collin, bevoegd voor landbouw, bossen en toerisme, gisteren op een persconferentie in Libramont.

In Rachecourt (Aubange) zijn recent nieuwe karkassen ontdekt van viropositieve everzwijnen. Het is een nieuwe, relatief belangrijke haard. “Dat bracht me er toe donderdag een nieuw besluit te nemen. In 7.000 bijkomende hectare wordt elke circulatie verboden in een zone tussen Virton, Aubange en Stockem, en in een tweede zone in het noorden van Stockem, Etalle en Tintigny”, verklaarde minister Collin. In heel deze zone zullen systematische zoekacties naar karkassen plaatsvinden.

Het nieuwe besluit gaat in op 1 juli tot minstens 14 september. Het vrije verkeer in de bossen in de driehoek Aarlen-Etalle-Virton is niet toegelaten. In de getroffen zone blijft nu nog zowat 11.000 ha bos toegankelijk.

Op het vlak van de jacht, bevestigt Collin de doelstelling ‘geen everzwijnen’ tegen 31 december 2019.

bron: Belga