Ommegang op Grote Markt in Brussel lokt 3.000 mensen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ongeveer 3.000 mensen hebben maandagavond het eerste spektakel van de Ommegang bijgewoond op de Grote Markt in Brussel. Dat melden de organisatoren. Vrijdagavond trekt de stoet opnieuw door de straten. Actrice Natacha Régnier en striptekenaar Dany zijn de vertellers van dienst, die de geschiedenis van de Ommegang uit de doeken doen. De twee kilometer lange processie met 700 figuranten startte rond 20.45 uur in het Warandepark en trok van daaruit naar de Grote Markt, langs de Zavel. Honderden mensen bekeken de passage van de stoet in de straten van de stad. De 2.200 zitplaatsen waren zo goed als allemaal gevuld.

De show, die samengesteld is door Giles Daoust en zijn team, duurde twee uur. De ommegang werd tot leven gebracht door 47 folkloristische groepen en 1.400 figuranten.

De traditie van de Ommegang gaat terug tot de 14de eeuw, maar in 1549 volgde het bekendste voorbeeld. In dat jaar stelde keizer Karel V zijn zoon en opvolger, de toekomstige koning Filips II, voor aan de gewesten. Brussel wilde zich natuurlijk op haar best tonen en organiseerde dat jaar een Ommegang die schitterender was dan ooit.

bron: Belga