Nieuw op 1 juli - Strengere regels voor verkoop legale wiet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verkoop van legale wiet wordt vanaf 1 juli aan banden gelegd. Eigenlijk gaat het om een harmonisering met de regels die al veel langer gelden voor de verkoop van producten op basis van tabak. Door de harmonisering van de regels wordt onder meer de online verkoop, en aankoop, van deze wiet verboden. Elke invoerder moet ook zijn product aanmelden, en daarbij meer gegevens bezorgen aan de autoriteiten. De bevoegde overheidsdienst, de FOD Volksgezondheid, krijgt ook meer armslag. "Daarvoor konden we enkel een waarschuwing geven", zegt Paul Van den Meerssche, hoofdinspecteur bij de FOD Volksgezondheid.

De strengere regels voor de verkoop van legale wiet, zoals een verbod op online verkoop, gelden nu ook al voor onder meer e-sigaretten en producten op basis van tabak. Daarnaast wordt ook de losse verkoop verboden: het product moet voorverpakt zijn en moet ook een takszegel hebben.

Een andere nieuwe regel is dat er geen reclame gemaakt mag worden met een mogelijk positief effect op de gezondheid, omdat deze wiet CBD of cannabidiol zou bevatten. Sowieso gelden, zoals voor sigaretten en andere producten op basis van tabak, strenge reclamebeperkingen.

"Als de wiet niet beantwoordt aan deze regels, dan kan het product in beslag genomen worden", zegt Van den Meerssche. "Het is pas als het aan al die voorwaarden beantwoordt, dat we overgaan tot controles van het THC-gehalte. De norm van maximaal 0,2 procent van de psychoactieve stof THC wordt niet vaak overschreden, maar het gebeurt wel."

Deze week houdt de federale overheidsdienst nog overleg met de parketten naar aanleiding van de verstrengde regelgeving. Dat moet leiden tot een soort van protocolakkoord over hoe de winkels die legale wiet aanbieden, aangepakt moeten worden.

bron: Belga