Droogte legt 3.400 jaar oud paleis bloot in Iraaks Koerdistan

Duitse en Koerdische archeologen hebben vorig jaar een 3.400 jaar oud paleis ontdekt in een reservoir in het noorden van Irak dankzij de aanhoudende droogte. Dat verklaarde de universiteit van Tübingen donderdag. Het minstens 2.000 vierkante meter grote gebouw maakte deel uit van het koninkrijk Mitanni, dat het grootste deel van Syrië en Anatolië beheerde.
De archeologen deden de ontdekking afgelopen herfst toen het reservoir droog stond, en hadden slecht 3 weken de tijd om het gebouw te onderzoeken vooraleer het waterniveau weer zou stijgen en het gebouw weer volledig zou verdwijnen.
De muren uit baksteen zijn tot twee meter hoog, en binnen in het gebouw vonden archeologen een muurschildering in felrode en -blauwe kleuren. Volgens een van de archeologen was de ontdekking een “archeologische sensatie”, aangezien dergelijke schilderingen zelden worden aangetroffen.
Tien geschriften in spijkerschrift werden eveneens aangetroffen. In een van de teksten staat dat het paleis ooit in de oude stad Zachiku stond.
De site behoort tot de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak. Volgens de Koerdische archeoloog Hassan Ahmed Kasim gaat het om een van de belangrijkste ontdekkingen in de regio in de laatste decennia, aldus de universiteit.

bron: Belga