Bosbrand in Catalonië verwoest 3.500 hectaren bos

Ergste bosbranden in 20 jaar in Catalonië
Ergste bosbranden in 20 jaar in Catalonië

Een honderdtal brandweermannen zijn woensdag opgeroepen voor een bosbrand in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Het vuur verwoestte al 3.500 hectaren, maakte de regionale regering bekend in een mededeling. De brand brak om 14u30 uit in de buurt van de gemeente Torre del Espanol. Een twintigtal mensen werden geëvacueerd en verschillende wegen werden afgesloten.
Vijftien brandbestrijdingsvliegtuigen werden ingezet om de brandweer te helpen de brand onder controle te krijgen. Het vuur verspreidde zich snel door de stevige wind en de hoge temperaturen, die opliepen tot 35 graden.
Volgens de Catalaanse regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch heeft de brand al 3.500 hectaren verwoest in zes uur tijd en dreigt nog eens 20.000 hectaren verwoest te worden als het vuur niet onder controle geraakt. Hij liet op Twitter weten dat het twintig jaar geleden is dat de regio geconfronteerd werd met een bosbrand van die grootteorde.
De brand brak uit door de warmte die veroorzaakt is door de warme Saharawinden. Donderdag en vrijdag worden in Frankrijk, Spanje en Griekenland temperaturen van boven de 40 graden verwacht.

Bron: Belga