Zestien agenten gewond tijdens protest aan bruinkoolmijn

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens de woelige betoging aan een bruinkoolmijn in het westen van Duitsland zijn afgelopen weekend 16 agenten gewond geraakt, elf activisten opgesloten en 75 strafrechtelijke klachten ingediend. Dat deelt de politie mee. Hoofdcommissaris Dirk Weinspach van de stad Aken betreurde vandaag de schermutselingen en verklaarde dat drie van de elf arrestanten weigerden hun identiteit bekend te maken. Honderden klimaatdemonstranten blokkeerden de bruinkoolmijn van Garzweiler, eigendom van energiereus RWE. Weinspach zei dat sommige agenten "omver werden geduwd en geschopt" tijdens de bezetting van de site, maar anderen vielen op het terrein van de mijn zonder dat ze werden geduwd.

De hoofdcommissaris zei dat er videobeelden zijn die tonen dat agenten geweld tegen demonstranten gebruikten, maar omschreef die als "eenmalige incidenten". Onderzoek naar mogelijk wangedrag is aan de gang.

De organisatoren van de betoging, een groep genaamd 'Ende Gelaende', zeiden vandaag van hun kant dat minstens vijf demonstranten werden verwond door de politie. Ze liepen breuken of een hersenschudding op en moesten naar het ziekenhuis. 'Ende Gelaende" omschrijft zichzelf als een protestbeweging van burgerlijke ongehoorzaamheid met als doel het broeikaseffect te beperken.

bron: Belga