Teruggekeerde Syriëstrijder krijgt in beroep 28 jaar cel voor terroristische moord

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Antwerpse hof van beroep heeft de teruggekeerde Syriëstrijder Hakim E. (26) uit Vilvoorde vandaag veroordeeld tot 28 jaar cel voor een moord die hij in Syrië gepleegd heeft. Hij wordt ook 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank én verliest zijn Belgische nationaliteit. Hakim E. had een gegijzelde sjiiet een kogel door het hoofd gejaagd, omdat zijn familie het gevraagde losgeld niet kon betalen. Hakim E. was lid van Sharia4Belgium en trok in 2012 naar Syrië, waar hij zich aansloot bij Majlis Shura Al Mujahidin. Die terroristische groepering hield zich onder meer bezig met het gijzelen van "ongelovigen" en het eisen van losgeld.

Hakim E. belde op 14 januari 2013 naar zijn vriendin in België met de boodschap dat hij een sjiiet geëxecuteerd had, omdat diens broer onvoldoende losgeld betaald had. "Ik heb hem een kogel door het hoofd geschoten, pang! ", vertelde hij in het afgeluisterde telefoongesprek.

Nadat Hakim E. bij gevechten een granaatscherf in het hoofd had gekregen, keerde hij op 3 april 2013 terug naar België. Hij werd aangehouden en legde gedetailleerde bekentenissen af. Zijn advocaten betwijfelden of hij wel wist wat hij toen allemaal aan het vertellen was, gelet op zijn mentale toestand. Maar Hakim E. werd toerekeningsvatbaar bevonden en de correctionele rechtbank veroordeelde hem tot 28 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling voor terroristische moord.

De twintiger ging in beroep. Zijn advocaten uitten opnieuw hun twijfels over zijn toerekeningsvatbaarheid, waarna het hof een inobservatiestelling beval, maar die werd nooit helemaal voltooid. Op basis van de gegevens uit het strafdossier besloot het hof evenwel dat hij toerekeningsvatbaar is.

bron: Belga