Speekseltest op school: Scholierenkoepel betreurt focus op controleren en straffen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) betreurt de keuze voor speekseltests van de middelbare scholen in Brasschaat om de drugsproblematiek aan te pakken. De focus komt zo te sterk op bestraffen en controleren te liggen, klinkt het. Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg schreven vandaag dat de vijf secundaire scholen in Brasschaat vanaf volgend jaar speekseltests zullen afnemen bij hun leerlingen. Dat zal gebeuren door leerkrachten of medewerkers van de school, mits de toestemming van de minderjarige leerling.

De VSK vindt dat een belangrijke problematiek als drugsverslaving beter anders aangepakt kan worden. "Wanneer een leraar denkt dat een leerling problemen heeft met drugs, moet er een gesprek volgen", zo zegt voorzitter Johan Xhonneux. "Bespreek de bezorgdheden met de leerling, kijk hoe je als school hulp kan bieden en welke begeleiding er misschien nodig is."

"Wat de scholen ook gaan doen, het is cruciaal dat ze samen met de leerkrachten, met de ouders, maar zeker ook met de leerlingen zelf duidelijke afspraken maken", benadrukt de koepel nog. "Dan staat iedereen achter de regels, weten alle leerlingen waar ze zich aan kunnen verwachten, en kunnen de problemen die er zijn samen aangepakt worden."

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, zei in het Nieuwsblad dat scholen autonoom beslissen over het invoeren van speekseltests. De koepel van het GO-onderwijs liet weten dat de test deel kan uitmaken van het sensibiliseringsbeleid.

bron: Belga