Rechtbank Brussel - Dertiger krijgt werkstraf van 80 uur voor valse noodoproep

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een dertiger uit Halle is woensdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur omdat hij de politie midden in de nacht had laten uitrukken voor een valse noodoproep. De man moet de politie van de zone Zennevallei (Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw) ook een schadevergoeding van 3.400 euro betalen. De dertiger had in de nacht van 29 op 30 december 2018 om 04.50 uur de noodcentrale gebeld met de melding dat hij zich in het kanaal zou gooien maar vertelde er niet bij waar hij dat zou doen. Toen de noodcentrale hem probeerde terug te bellen, nam hij niet meer op. De politie Zennevallei alarmeerde meteen al haar patrouilles die de omgeving van het kanaal begonnen af te zoeken.

Ter hoogte van de Suikerkaai merkten de patrouilles de dertiger op toen die naar de politie zwaaide. Eenmaal de agenten de man bereikt hadden, zei die met een grijns dat hij gebeld had omdat hij het na een nachtje uitgaan te koud vond om te voet naar huis te gaan. De volgende dag maakte hij zich op Facebook ook nog vrolijk over het feit dat hij de politie voor een valse noodsituatie had gealarmeerd en dat de politie daar boos over was.

Voor de correctionele rechtbank hield de man nog voor dat hij zich die avond toch slecht had gevoeld omdat hij in die periode met een drankprobleem kampte maar volgens de rechtbank leek hij de ernst van de feiten toch niet in te zien.

Omdat de dertiger intussen zijn drankprobleem had aangepakt en een beroepsopleiding was gestart, vond de rechtbank een werkstraf van 80 uur de meest aangepaste straf. Wel moet de man de politie Zennevallei een schadevergoeding van 3.400 euro betalen, voor de tijd die de acht agenten aan het incident hadden besteed en de schade die een patrouillewagen tijdens de interventie had opgelopen.

bron: Belga