Ruim 1 miljoen bezoekers voor 'Antwerpen Barok 2018'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het eerste jaar van het meerjarenprogramma rond de Vlaamse meesters heeft ruim een miljoen bezoekers gelokt, van wie meer dan de helft uit het buitenland kwam. "Het rendeert om in te zetten op de troeven die Vlaanderen onderscheiden van andere toeristische bestemmingen", zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts dinsdag. Via Toerisme Vlaanderen heeft hij 26 miljoen euro geïnvesteerd in 16 hefboomprojecten rond de Vlaamse meesters. In 2018 stond Peter Paul Rubens en zijn barokke nalatenschap centraal, in 2019 ligt de focus op Bruegel en in 2020 gaat de meeste aandacht naar de gebroeders van Eyck.

Met 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' hadden de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen de schijnwerpers gericht op Peter Paul Rubens. Er kwamen in 2018 maar liefst 1.034.000 bezoekers op af, waarvan 558.000 uit het buitenland. Vooral Nederlanders, Duitsers en Britten vonden de weg naar Antwerpen. Tweeënzestig procent van de buitenlandse bezoekers bleef overnachten in de Scheldestad.

Alle tentoonstellingen samen kregen 975.000 bezoekers over de vloer: 400.000 meer dan vooropgesteld. De bezoekers hadden een uitgesproken cultureel profiel en waren met een tevredenheidsscore van meer dan 8 op 10 ook bijzonder tevreden over hun ervaring.

"We hebben mensen en middelen geconcentreerd op de unieke troef van de Vlaamse meesters", aldus Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. "Rubens is een internationaal topproduct dat we veel meer zijn gaan uitspelen. Daarmee lokken we een publiek dat niet alleen de toeristische trekpleisters bezoekt, maar ook de rest van Vlaanderen wil zien. En bovendien niet alleen tijdens het klassieke toeristische seizoen, maar ook daarbuiten."

Naast Rubens in Antwerpen stond Adriaen Brouwer in Oudenaarde in de schijnwerpers als Vlaamse meester. Ook het project rond Adriaen Brouwer was een succes met 52.000 bezoekers, of 2.000 bezoekers meer dan vooropgesteld.

Het voorbije jaar verschenen ook meer dan 900 artikels over het Vlaamse Meesters-project in diverse internationale media.

bron: Belga