"Dit was het uitgelezen moment om terug te keren naar Anderlecht"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vincent Kompany treft bij zijn terugkeer naar Anderlecht de club op een dieptepunt in zijn bestaan aan. Vorig seizoen werd afgesloten op de zesde plaats en zo greep de recordkampioen voor het eerst sinds 56 jaar naast Europees voetbal. Er ging dan ook een schokgolf doorheen de voetbalwereld toen Anderlecht zijn terugkeer medio vorige maand aankondigde. "Als Anderlecht kampioen wordt of op de tweede plaats eindigt, gebeurt dit verhaal niet", bekende Kompany tijdens zijn persvoorstelling op Neerpede. "Er zijn maandenlange gesprekken over visie aan voorafgegaan, anders is dit te gek om te doen. We hadden de tijd om echt op alle punten in te gaan. En zo kwamen we tot de conclusie dat dit het beste moment ooit was om binnen te komen. Na de zoveelste landstitel voor de club staat niemand open voor een mentaliteitswijziging."

Daarmee was meteen ook het hoge woord gevallen. Anderlecht zit al twee jaar zonder prijs, terwijl de achterban minstens een titel om de twee jaar verwacht. "Vorig seizoen is Anderlecht zesde geëindigd, in principe zijn er in België dus vijf clubs beter. In één seizoen moeten we dus beter worden dan vijf ploegen. Mits een aantal verbeteringen moet dat wel mogelijk zijn. Daar geloof ik echt in, anders had ik het niet gedaan."

Als het enigszins kan, moeten die prijzen gepakt worden met mooi voetbal. Bij Anderlecht wordt er dan al gauw over champagnevoetbal gesproken. Met René Weiler mocht de laatste trainer die Anderlecht een prijs bezorgde het seizoen erop vertrekken, net omdat het voetbal niet goed genoeg was. "Champagnevoetbal, een geweldig woord, dat ik enkel in België hoor. Een keuze maken tussen mooi voetbal en een prijs? Ik wil beide, dat is toch mijn ambitie", onderstreepte Kompany nog eens dat hij een kind van het huis is. "Ik weet dat ik mezelf zo druk opleg. Ik kan echter niet anders, want ik heb nooit iets anders gekend bij Anderlecht. Ik kan niet op voorhand zeggen dat we aan een seizoen beginnen waarin we toch geen kampioen zullen spelen. Dat gaat niet voor de supporters."

bron: Belga