Heropstart Tihange 2 opnieuw verschoven

Heropstart Tihange 2 opnieuw verschoven

De heropstart van Tihange 2 is opnieuw met een dag uitgesteld. De kernreactor, die sinds augustus vorig jaar stilligt, wordt normaal gezien dinsdagavond heropgestart. Dat zegt een woordvoerster van uitbater Engie. “Bij de heropstart van een reactor die een tijd stilgelegen heeft, komen heel wat tests en controles kijken, we zijn nu bezig met dat hele traject”, aldus de woordvoerster. “We doen het nodige om de reactor in alle veiligheid op te starten.” De heropstart was eerst zaterdagavond gepland, dan zondagavond, vervolgens maandagavond, en zou nu dinsdagavond om 23 uur plaatsvinden.

Eerder raakte bekend dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) het licht op groen had gezet voor de heropstart van de kernreactor, na het uitvoeren van betonreparaties en de aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2.

De herstelling was nodig nadat in augustus 2018 betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw, waar noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren gehuisvest zijn. Er werden ook afwijkingen vastgesteld aan de betonwapening in het plafond.

Oorspronkelijk was er sprake van een heropstart tegen 30 juni.

bron: Belga