Gemeenteraad Antwerpen - Meerderheid en oppositie in de clinch over "symbooldossier" van vervuilende zeecruises

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Antwerpse gemeenteraad heeft zich maandagavond gebogen over de lopende petitie tegen zeecruises die al door meer dan 13.000 mensen werd ondertekend. De initiatiefnemers van die petitie kregen het door Groen gevraagde spreekrecht niet, maar Groen-fractieleider Wouter Van Besien omzeilde dat door een geluidsfragment met een getuigenis af te spelen. Meerderheid en oppositie gingen flink in de clinch over het "symbooldossier" rond luchtvervuiling. De discussie over zeecruises raakte de voorbije weken verhit na een vernietigende studie van Transport and Environment over de zwaveluitstoot van de schepen. "Het feit dat cruiseschepen meer uitstoten dan 200.000 wagens maakt het lage-emissiezoneverhaal wat belachelijk", verwoordde Filip Dewinter (Vlaams Belang) het maandag. Ook PVDA haalde de "twee maten en twee gewichten" aan in het beleid rond cruises enerzijds en "de gewone man en vrouw" die boetes voor vervuilende wagens moeten betalen.

"Ik heb begrip voor de onrust en wil luchtvervuiling niet minimaliseren", repliceerde schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). "Maar de zwaveluitstoot van alle schepen, niet alleen cruiseschepen, in Antwerpen samen is al gedaald met 95 procent en we halen de Europese normen. Die rond stikstof en fijnstof halen we niet, maar dat is vooral een probleem van huishoudens en wegverkeer."

Volgens het stadsbestuur is de sector zelf volop bezig met een verduurzaming, is er walstroom voor riviercruises en komt er een stimulans voor cruiseschepen die minder schadelijke stoffen uitstoten.

bron: Belga