Alcoholslot opgelegd aan 109 mensen tijdens themazittingen in Halle en Vilvoorde

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor de politierechtbanken van Halle en Vilvoorde hebben maandag 109 mensen een alcoholslot opgelegd gekregen. Die cijfers maakte het parket van Halle-Vilvoorde maandagavond bekend aan Belga. Voor de politierechtbanken in Halle en Vilvoorde werden maandag themazittingen over alcoholintoxicatie gehouden. Voor beide rechtbanken moesten telkens tachtig personen verschijnen. Het parket vorderde voor iedereen een alcoholslot.

"In Vilvoorde werden 39 alcoholsloten opgelegd", zegt Carol Vercarre, eerste substituut-procureur en woordvoerster van het parket van Halle-Vilvoorde. In Halle was de politierechter blijkbaar strenger. "Daar hebben zeventig van de tachtig beklaagden een alcoholslot gekregen. De overige tien zaken werden uitgesteld."

De beklaagden werden vervolgd voor feiten na 1 juli 2018. Vanaf die datum werd een verstrenging van de wegverkeerswet van toepassing. Sindsdien is de rechter verplicht een alcoholslot op te leggen voor intoxicatie vanaf 1,8 promille, voor een periode van een tot drie jaar of zelfs levenslang.

Iemand die veroordeeld wordt tot een alcoholslot is niet verplicht om dat in zijn voertuig te installeren. De veroordeelde kan ook beslissen om niet meer te rijden gedurende de opgelegde periode.

bron: Belga