KBVB-voorzittersverkiezingen - Voetbalbond kiest nieuwe voorzitter

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) krijgt zaterdag een nieuwe voorzitter. Tijdens een buitengewone algemene vergadering op de bondszetel in Brussel wordt een opvolger gekozen voor huidig preses Gerard Linard. Linard kwam in de zomer van 2017 aan het hoofd van de KBVB. Hij nam de scepter toen over van François De Keersmaecker. Linard zou aanvankelijk maar een jaar voorzitter zijn omdat hij op zijn 75e de leeftijdsgrens had bereikt. Maar vorig jaar kreeg hij, per uitzondering, een nieuw mandaat voor twaalf maanden.

De Henegouwer was de eerste voorzitter uit het Franstalige amateurvoetbal (ACFF) in 50 jaar. Met advocaat Philippe Godin (53) treedt mogelijk opnieuw een afgevaardigde van de ACFF in zijn voetsporen.

Het Vlaamse amateurvoetbal schuift Gilbert Timmermans (74) naar voren. De voorzitter van Voetbal Vlaanderen moest in 2017 nog de duimen leggen voor Linard.

Als kandidaat uit het profvoetbal wordt Mehdi Bayat, de 40-jarige sterke man van Charleroi, genoemd als kandidaat-voorzitter. Ook de 57-jarige Mieke De Clercq, die zetelt in het bestuur van Zulte Waregem, is in beeld en kan de eerste vrouwelijke bondsvoorzitter worden.

De nieuwe voorzitter wordt gekozen door het Uitvoerend Comité. Er zijn 22 stemmen te verdelen. De Pro League telt acht stemmen, de amateurvleugels ACFF en Voetbal Vlaanderen hebben er elk zeven.

Nog zaterdag zal op de KBVB worden gestemd over een nieuwe structuur die tot doel heeft de voetbalbond te vereenvoudigen. Twee entiteiten, de feitelijke vereniging en de vzw, worden per 1 juli gebundeld in één vzw. Het plan werd eind maart al unaniem goedgekeurd door het Uitvoerend Comité, maar om de ontbinding en vereffening van de feitelijk structuur helemaal goed te keuren, is het fiat van de algemene vergadering nodig.

bron: Belga