Duitse agenten gewond bij bestorming bruinkoolgroeve door honderden demonstranten

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Duitsland hebben vandaag honderden demonstranten de bruinkoolgroeve van Garzweiler bestormd, in het westen van het land. Daarbij raakten enkele agenten gewond, al zouden ze er niet erg aan toe zijn. Duizenden actievoerders zijn vandaag aan de groeve opgedaagd om te demonstreren tegen de exploitatie van bruinkool- en andere mijnen en om een ambitieuzer klimaatbeleid te vragen. Natuurliefhebbers, scholieren en studenten, maar ook klimaatactivisten zakten naar de grootste bruinkoolgroeve van Duitsland af, die uitgebaat wordt door energiebedrijf RWE.

Enkele honderden activisten van de 'Ende Gelände'-beweging hielden het niet bij manifesteren, maar bestormden ook het terrein dat naar de groeve leidt. Volgens de politie liepen agenten die de groeve probeerden af te schermen daarbij lichte verwondingen op, maar ze zei niet om hoeveel slachtoffers het ging. Volgens een lokale politievakbond zouden twee agenten gewond geraakt zijn.

Bij de vakbond luidde het dat de activisten blijk geven van een "ongelooflijke lichtzinnigheid". De groeve is een open put waarvan je de randen niet altijd kunt zien. Wie niet goed oplet, dreigt 40 meter naar beneden te vallen. Een vakbondsman voorspelde dat het nog een lange dag zou worden voor de politiediensten omdat de activisten wellicht nog meer in petto hebben.

bron: Belga