Uitverkocht Graspop teert vooral op gevestigde waarden

Uitverkocht Graspop teert vooral op gevestigde waarden

Slayer op vrijdag, Slipknot op zaterdag en Kiss op zondag. De headliners op Graspop Metal Meeting (GMM) zijn geen onbekenden van het festival, dat van vrijdag 21 juni tot zondag 23 juni plaatsvindt én dat voor het tweede jaar op rij uitverkocht is. Onder elkaar zullen de drie headliners er na deze editie al 21 optredens op hebben zitten op GMM. Voor twee van hen is het trouwens de allerlaatste passage op de Stenehei. Kiss zakt voor de vierde en laatste keer af naar de Kempen. Na een carrière die ruim 45 jaar geleden in de Verenigde Staten van start ging, heeft de hardrockband besloten er definitief een punt achter te zetten met een afscheidstournee die de naam “End of the Road” meekreeg.
Ook de oudgedienden van Slayer zijn voor een laatste keer te bewonderen op Graspop, en bij uitbreiding in de Benelux. Na bijna 40 jaar stopt de mythische trashmetalband er voorgoed mee. Met hun passage vestigen ze meteen ook een record, want ze worden de eerste act die voor de tiende maal op de GMM-affiche prijkt. Verwacht je aan intussen legendarische songs als “Angel of Death”, “War Ensemble” en “Seasons in the Abyss”.
Slipknot zakt al voor een zevende keer af naar de stille Kempen. In augustus komt het zesde studioalbum “We are not your kind” uit. De rockers, die van hun optredens ook altijd een visuele show maken, onder meer door het dragen van maskers, traden de voorbije passages ook al aan als headliner.
Ook op de rest van de affiche vind je ervaren rotten terug. Zo is het zeker uitkijken naar het Zweedse combo Candlemass, de grondleggers van de traditionele doommetal. Het debuutalbum “Epicus Doomicus Metallicus” uit 1986 staat nog steeds geboekstaafd als een mijlpaal in het doomgenre. Niet alleen bracht de band met “The Door to Doom” na zeven jaar nog eens een nieuw studioalbum uit, daarnaast werd zanger Johan Langquist na 32 (! ) jaar teruggehaald. De stem van “Epicus Doomicus Metallicus” en volgens vele fans de énige echte zanger van de Zweedse rockers. Candlemass treedt vrijdag al om 16 uur op in de Marquee.
Nog meer “oldies” krijgen we zondag voorgeschoteld: Whitesnake en Def Leppard mogen het publiek zondag opwarmen voor Kiss. Whitesnake, de van oorsprong Britse glamrockers die al 40 jaar platen maken en die afgelopen woensdag in Tilburg hun Europese toernee aftrapten, hebben een nieuw album uit. Def Leppard, ook al meer dan 40 jaar geleden opgericht, neemt de laatste jaren geen albums meer op maar de groep heeft wel een ijzersterke live-reputatie.
Voorts is er Glenn Hughes performs Classic Deep Purple Live, het project van -u raadt het- Glenn Hughes, van 1973 tot 1976 bassist en zanger van Deep Purple. De huidige frontman van supergroep Black Country Communion, ook wel de Voice of Rock genoemd, brengt materiaal uit zijn periode bij Deep Purple.
Een pak jonger maar een al even gevestigde waarde: Amon Amarth. De Zweedse melodic-Vikingmetalband staat voor de zesde maal in Dessel, met in hun achterzak het nieuwe album “Berserker”.
Niet dat het gros van de bands op Graspop elders al niet als buitenbeentjes wordt beschouwd, toch zijn er enkele bands die -al dan niet geholpen door hun achtergrond- nog iets meer buiten de lijntjes kleuren dan de rest: zo is er The Hu, een jonge metalband uit Mongolië. Zij openen vrijdag de metaldome met Hunnu Rock: een eigen uniek genre dat metal combineert met traditionele Mongolische folkinstrumenten en keelzang. Meteen ook een primeur: het is de eerste Mongolische band op GMM.
Ook te vermelden: Wiegedood, een Vlaamse band met muzikanten die eerder al te horen waren bij onder meer Oathbreaker en Amenra. Zij openen vrijdag in de Marquee.
Dat GMM voor de tweede keer op rij uitverkocht is, toont aan dat het publiek de affiche kan smaken. Of dat hardrock/heavy metal een steeds groter publiek kan bekoren.

bron: Belga