Opnieuw duizenden betogers in Georgische hoofdstad

Opnieuw duizenden betogers in Georgische hoofdstad

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn vanavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen. Op livebeelden van Georgische media is te zien dat demonstranten aan het parlementsgebouw zijn samengekomen. Volgens lokale waarnemers gaat het om zowat 10.000 mensen, ongeveer evenveel als donderdagavond. Voorlopig verloopt alles nog rustig. Gisteren hadden de betogers geprobeerd om het parlementsgebouw te bestormen. Ze eisten toen het ontslag van parlementsvoorzitter Irakli Kobakhidze, omdat hij volgens mediaberichten heeft toegelaten dat een Russische delegatie deelnam aan de plenaire zitting. Bij de rellen die tijdens het protest ontstonden, raakten zeker 240 mensen gewond.

Hoewel de parlementsvoorzitter intussen zijn ontslag indiende, heeft de oppositie vandaag opnieuw opgeroepen tot protest. De betogers eisen dat de parlementsverkiezingen, die volgend jaar moeten plaatsvinden, vervroegd worden. Als gevolg van het harde politieoptreden van gisteren, wordt ook het ontslag gevraagd van minister van Binnenlandse Zaken Giorgi Gakharia.

De Georgische oppositiepartijen vrezen dat Rusland zijn invloed in de vroegere Sovjetrepubliek probeert uit te breiden. Maar Moskou heeft dat verwijt inmiddels al afgedaan als “anti-russische hysterie”.

De relaties tussen Rusland en Georgië zijn erg gespannen. In 2008 hebben beide landen nog een korte oorlog uitgevochten over het statuut van de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië.

bron: Belga