Europese Spelen - Europese Spelen gaan vrijdag van start

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vrijdagavond (19u Belgische tijd) vindt in het Dinamo-stadion in Minsk de openingsceremonie van de tweede editie van de Europese Spelen plaats. In de Wit-Russische hoofdstad zullen vijftig Belgische atleten aantreden. Vóór de openingsceremonie komen vrijdag de eerste Belgen al in actie. Jarno De Smedt, Sarah Prieels en Charlotte Destrooper verdedigen de Belgische kleuren in de kwalificaties van het boogschieten. Bokser Victor Schelstraete opent zijn toernooi bij de zwaargewichten.

Veel Belgische aandacht zal uitgaan naar de tatami's in de Chizhovka Arena. Het judotoernooi, dat zaterdag begint, doet namelijk net als vier jaar geleden in Bakoe dienst als EK en België beschikt over verschillende kanshebbers op een medaille, zoals Charline Van Snick (-52 kg), titelverdediger Toma Nikiforov (-100 kg), Matthias Casse en Sami Chouchi (-81 kg).

In het turnen hoopt België uit te blinken met wereldkampioene aan de brug Nina Derwael. In Minsk bereidt de Truiense zich voor op het WK artistieke gymnastiek in Stuttgart (4-13 oktober). Badmintonster Lianne Tan, tweevoudig olympiër en zilveren medaillewinnares op de eerste editie van de Europese Spelen, is erop gebrand haar succes van vier jaar geleden te herhalen. Nicky Degrendele, die zich vorig jaar tot wereldkampioene keirin kroonde, zal eveneens naar een medaille op zoek gaan.

Voor 10 van de 15 sporten is het mogelijk in Minsk een goede zaak te doen met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. In de schietsport en het tafeltennis kan zelfs een rechtstreekse kwalificatie worden afgedwongen. Voor de Belgen die actief zijn in het boogschieten, badminton, baanwielrennen, judo en karate kunnen er punten verdiend worden voor hun olympische ranking.

Op de eerste editie, vier jaar geleden in Bakoe, bestond de Belgische delegatie nog uit 117 atleten. Team Belgium is deze keer een pak kleiner, omdat België in Minsk niet vertegenwoordigd wordt in de teamsporten. In Bakoe waren de volleybalmannen en -vrouwen en de 3x3 basketbalvrouwen en -mannen geselecteerd. De Belgen behaalden in 2015 elf medailles (vier gouden, vier zilveren en drie bronzen).

Bron: Belga