Britse staatssecretaris geschorst na hardhandig aanpakken actievoerder Greenpeace

Mark Field, de Britse staatssecretaris die vrijdag in opspraak was gekomen voor het hardhandig aanpakken van een militante van de milieuorganisatie Greenpeace, is vrijdag geschorst. Dat heeft een regeringswoordvoerder meegedeeld. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, belast met de betrekkingen met Azië, kwam vrijdag in opspraak als gevolg van een video waarin te zien is hoe hij een vrouwelijke actievoerder van Greenpeace bij de nek grijpt. Dat incident gebeurde donderdagavond tijdens een galadiner in Londen met prominenten uit de financiële wereld en waarbij ook de Britse minister van Financiën Philip Hammond aanwezig was.
Als gevolg van die hardhandige actie wordt Field nu tijdelijk uit zijn functie ontheven. Eerste minister Theresa May “heeft de beelden gezien en vond ze erg verontrustend”, zo zegt haar woordvoerder. Field “zal geschorst worden uit zijn functies zolang het onderzoek loopt”.
De voorzitter van de Conservatieve partij, Brandon Lewis, had eerder al duidelijk gemaakt dat de zaak onderzocht zal worden binnen de partij. Ook de politie voert een onderzoek.
Field heeft zich verontschuldigd voor zijn gedrag.

bron: Belga