Vijf tips voor een zonnig weekend

Heb je nog geen plannen voor het weekend? Met deze weekendtips zal je je niet vervelen!
door
Janne
Leestijd 1 min.

Boek Lokal

23/6

Zondag viert Leuven de literatuur met Boek Lokal. Place to be om je literaire honger te stillen is Museum M: nestel je in de tuin voor een uurtje lezen in stilte, snuister rond op de boekenmarkt of breng een literair bezoekje aan het museum onder leiding van Mustafa Kör. Valeria Luiselli en Bart Van Loo komen intussen vertellen over hun laatste werk, Bent Van Looy inspireert je in zijn boekenkamer met zijn eigen favorieten. Sophia Ammann zorgt tussendoor voor een streepje muziek, Annemarie Peeters, Elise Caluwaerts en Maja Jantar voor een bijzondere voorstelling.

Foto miele

Zandsculpturenfestival

22/6 - 8/9

Deze zaterdag gaat aan de kust het Zandsculpturenfestival van start. Voor het strand van Oostende verschijnen 150 zanderige sculpturen, van de hand van 40 kunstenaars uit alle hoeken van de wereld, die op wonderbaarlijke wijze een hele zomer lang te bewonderen zijn. Het thema is dit jaar city of dreams: een parcours van een kilometer lang leidt je door een droomstad van zand, vol indrukwekkende details en verrassende gebouwen. Leuk weetje om mee uit te pakken bij je gezelschap: de 240 vrachtwagens zand werden aangevoerd vanuit de ardennen.

REUTERS / Y. Herman

Macbeth

21/6 - 6/7

Met Macbeth stort Opera Vlaanderen zich op Verdi's meest demonische werk: het is een stuk vol heksen, waanzin en machtshonger: Shakespeare levert zijn personages over aan een fatale ketting van geweld, terreur en paranoia. De Duitse regisseur Michael Thalheimer creëert met Macbeth (na de producties La Forza del Destino en Otello) het sluitstuk van zijn eigen Verditrilogie bij Opera Vlaanderen, en met de Italiaanse dirigent Carignani is ook de muzikale leiding in vaardige handen.

Museumnacht Mechelen

21/6

Culturele nachtraven moeten vanavond naar Mechelen, want daar kan je tijdens de Museumnacht op zeven plaatsen terecht voor nachtbrakerij allerhande. In galerij De Garage bewonder je twee nieuwe tentoonstellingen, museum Hof van Busleyden opent een gloednieuwe zaal die toepasselijk in het teken staat van de kleur zwart én installeert een dj in zijn pittoreske binnentuin. Kazerne Dossin geeft je intussen nog een laatste kans om de expo ‘Holocaust en Strips' te bezoeken, en in het Speelgoedmuseum staan de legoblokjes klaar.

Festival KANAL

21/6 - 30/6

 Een jaar lang was KANAL, in de voormalige Brusselse Citroënfabriek, de plek voor bijzondere tentoonstellingen en kunst uit de collectie van Centre Pompidou. Nu gaan de poorten van het gebouw weer even dicht voor een uitgebreide renovatie, maar niet voor er nog een laatste keer stevig gefeest wordt. FESTIVAL KANAL wordt een multidisciplinair festival met muziek, debat, workshops, performance en kunst. Bovendien loop je in het museum heel wat artistieke performances en installaties tegen het lijf, is er een veiling voor wie graag een stukje KANAL mee naar huis neemt en kan je zelfs opteren voor een spannende overnachting in het gebouw…

Belga / N. Maeterlinck