VS beweren dat drone in internationaal luchtruim vloog

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraanse Revolutionaire Wachten hebben vandaag naar eigen zeggen een Amerikaanse drone neergeschoten die het Iraanse luchtruim had geschonden. De 'spionagedrone' was het luchtruim binnengedrongen in Kuh-Mobarak, in de zuidelijke provincie Hormozgan, zo maakte de Iraanse staatstelevisie bekend. Een Amerikaanse militaire bron geeft toe dat de drone werd neergehaald, maar volgens hem gebeurde dat in internationaal luchtruim. Volgens de Revolutionaire Wachten betrof het een drone van het type Global Hawk (van de Amerikaanse fabrikant Northrop Grumman). Het toestel werd neergeschoten door hun luchtmacht nabij Kuh-Mobarak, in het district Jask, in de kustprovincie Hormozgan, aldus Press TV, het Engelse kanaal van de staatstelevisie.

De staatstelevisie had vanochtend geen beelden vertoond van het vernielde toestel.

Volgens de Amerikaanse bron gebeurde het incident dus in internationaal luchtruim. Eerder had ook de woordvoerder van het Amerikaanse Central Command, kapitein Bill Urban, gezegd dat er donderdag "geen Amerikaanse drone in het Iraanse luchtruim operationeel was".

Het incident komt op een ogenblik van oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse leger had gisteren de beschuldigingen tegen Iran geïntensifieerd, dat het verantwoordelijk houdt voor de aanval tegen twee tankers op 13 juni in de Golf van Oman. Teheran heeft alle betrokkenheid bij die aanvallen ontkend, en eerder laten verstaan dat het opgezet spel is van de VS om het grijpen naar de kracht tegen de Islamitische Republiek te verantwoorden.

bron: Belga