Ook groenen mengen zich in strijd om Kamervoorzitterschap

door
Belga
Leestijd 1 min.

De groene fractie in de Kamer schuift Tinne Van der Straeten naar voor als tijdelijke Kamervoorzitter. Dat heeft de Ecolo-Groen-fractie vandaag beslist. De keuze voor Van der Straeten is opmerkelijk: het is van 2010 geleden dat ze nog in een parlement zetelde. Zoals bekend zal Patrick Dewael (Open Vld) vandaag de installatievergadering van de Kamer voorzitten. Nadien moet echter nog een tijdelijke voorzitter worden aangeduid. Die zal wellicht de Kamerzittingen leiden tot wanneer een nieuwe federale regering het levenslicht ziet. Valerie Van Peel (N-VA) is al kandidaat en verwacht wordt dat ook Dewael dat zal zijn.

Nu voegt ook Van der Straeten zich toe aan dat lijstje. Ze zetelde al tussen 2007 en 2010 in de Kamer, maar was nadien geen parlementslid meer. Op 26 mei raakte ze in Brussel verkozen op de Ecolo-Groen-lijst. Daardoor zag ze af van haar schepenambt in Koekelberg.

Als tijdelijke voorzitter wil Van der Straeten zich inzetten voor een vlotte werking van het parlement. "Als ik de kans krijg om voorzitter te zijn, wil ik dat doen in nauwe samenwerking met de andere fracties. Zodat we van deze periode samen een succes maken. De Kamer is hart van onze Belgische democratie en daar moeten we zeker in deze tijd veel zorg voor dragen", luidt het.

bron: Belga