Kamerleden hebben de eed afgelegd, nog geen Kamervoorzitter gekozen

Kamerleden hebben de eed afgelegd

De 150 nieuwe leden van de Kamer hebben vandaag de eed afgelegd. Dat gebeurde zonder incidenten. De beslissing over de nieuwe voorzitter is uitgesteld tot een volgende zitting. Volgende week donderdag komt de Kamer terug bijeen. Met de meeste dienstjaren op de teller leidde Open Vld’er Patrick Dewael de installatievergadering. Volgens het reglement kan hij zich voor die taak laten bijstaan door de twee jongste parlementsleden, die dan naast hem zouden komen zitten aan het bureau van de voorzitter.

Verschillende Franstalige partijen vonden het echter niet kunnen dat die eer te beurt zou vallen aan Dries Van Langenhove, de leider van Schild & Vrienden die verkozen is voor Vlaams Belang. Dewael ontmijnde de situatie door de hele zitting alleen te leiden, vanop zijn eigen bank.

Normaal gezien moest de Kamer ook een nieuwe voorzitter en bureau kiezen. Maar dat punt is verdaagd. De Kamer heeft twee weken tijd om die beslissingen te nemen.

Voor het voorzitterschap hebben zich al verschillende kandidaten gemeld: Valerie Van Peel (N-VA), Tinne Van der Straeten (Groen) en Servais Verherstraeten (CD&V). Patrick Dewael heeft nog niet beslist of hij zich kandidaat stelt.

bron: Belga