Duizenden nooit geziene foto’s op uitverkoop tonen ravage na 9/11

Foto AFP / S. McAllister

Een collectie van nooit eerder vertoonde foto’s van Ground Zero is op het internet gezet. In totaal gaat het om 2.400 foto’s die zijn genomen door een arbeider in de weken na de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Een Amerikaanse familie kon de fotocollectie op de kop tikken tijdens de verkoop van een huis.

De Amerikaanse presentator Jon Stewart ijverde vorige week tijden een emotionele speech voor het Amerikaanse Congres om de hulpfondsen voor de hulpverleners van 9/11 te verlengen tot na 2020. Velen ondervinden vandaag nog steeds de gevolgen van hun werk aan de ingestorte Twin Towers, zowel fysiek als mentaal.

Naar aanleiding van die speech postte Jason Scott, een Amerikaanse archivaris, een reeks tweets met daarin nooit geziene foto’s van de ravage op Ground Zero na de aanslagen. De foto’s zouden zijn genomen door een arbeider die puin ruimde in de weken na de aanslagen.

Via een verkoop van onroerend goed kwam een Amerikaanse familie in het bezit van de fotocollectie. Zij gaven ze door aan Jason Scott om ze open te stellen voor iedereen, “omdat ze geschiedenis zijn”.

Afvalcontainer

“Normaal wordt dit soort spullen genegeerd tijdens een verkoop en belanden ze in een afvalcontainer”, zegt een collega van Scott aan de BBC.

Scott zelf tweette nog: “Het zou wellicht nuttig zijn om de arbeider te interviewen die rondliep op die plek, die al deze unieke beelden van Ground Zero kon vastleggen. Hij toonde hoeveel inspanningen er geleverd werden om de boel op te ruimen. Maar dat kan niet. Hij is dood. Net als hij zijn er nog velen ziek door het werk dat ze toen deden op Ground Zero.”

Bij de aanslagen van 9/11 kwamen in totaal bijna 3.000 mensen om het leven. Duizenden reddingswerkers hebben nog steeds gezondheidsproblemen door de giftige dampen die rond Ground Zero hingen.