Vier verdachten vervolgd in dossier over neerhalen MH17, internationale aanhoudingsbevelen

Vier verdachten vervolgd in dossier over neerhalen MH17

In het dossier over het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines zullen vier verdachten strafrechtelijk vervolgd worden. Dat heeft het internationale onderzoeksteam JIT (Joint Investigation Team) vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. Tegen de vier zullen internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd worden. Het proces zou in in maart 2020 in Nederland van start moeten gaan. De vier worden verdacht van moord. Ze zullen op internationale opsporingslijsten komen te staan. Het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat er bewust voor gekozen is om niet om uitlevering te vragen, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet het verbiedt om mensen uit te leveren. Twee van de verdachten zouden zich op dit moment in Rusland bevinden.

De vier verdachten zijn Sergej Doebinski, voormalig Russische inlichtingenofficier die in 2014 aan het hoofd stond van de inlichtingendienst van de door pro-Russiche rebellen uitgeroepen ‘volksrepubliek’ Donetsk, Oleg Poelatov, de tweede man achter Doebinski. Zij speelden in ieder geval een belangrijke rol bij het vervoer van de Buk waarmee MH17 is neergehaald.

De derde verdachte is Igor Girkin, de ‘minister van defensie’ in rebellenrepubliek Donetsk, en een voormalige Russische inlichtingenkolonel. De laatste is Leonid Chartsjenko, stond aan het hoofd van een bataljon opstandelingen. Hij was op de plek waar de Buk stond opgesteld.

De rechtbank in Den Haag heeft laten weten dat de rechtszaak op 9 maart 2020 om 10.00 uur van start gaat. Het proces wordt vanwege het karakter van de zaak, in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol gehouden.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 geraakt door een Buk-raket en stortte neer in Oekraïne, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en vier Belgen, kwamen om.

bron: Belga