Vakbonden teleurgesteld: "We wilden meer vooruitgang boeken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vakbonden hebben vandaag de onderhandelingen met Brussels staatsecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne teleurgesteld verlaten. "We wilden al meer vooruitgang boeken", stellen de vakbonden. Er is nog steeds te veel onduidelijkheid over de mogelijke loonverliezen van de brandweermannen en de speciale teams. De indicatieve tabellen die de vakbonden voorgeschoteld kregen, moesten meer duidelijkheid scheppen. Een eerste versie daarvan viel maandagavond nog in de bus. De tweede versie van woensdag hielp de zaken niet vooruit.

"De indicatieve tabellen tonen de intentie dat er niemand iets verliest over de hele lijn. Maar er zit geen systeem in de manier waarop die tabellen tot stand komen. De uitleg over hoe we ze moeten lezen of opbouwend begrijpen, hebben we niet gekregen. Het is echt paniekvoetbal", stelt Dirk Van der Ougstraete van ACV Openbare Diensten.

Het loonverlies dat de brandweermannen lijden door de omschakeling van het huidige wachtvergoedingssysteem over gaan naar een operationaliteitspremie wil het kabinet opvangen door voor sommigen de barema's te verhogen of voor anderen de gevarenpremie te wijzigen.

Ik hoop dat we vrijdag eindelijk de discussie over de barema's afsluiten en tot iets concreets komen dat we aan onze basis kunnen voorstellen", zegt Joël Hendrickx, vicevoorzitter van VSOA.

Vrijdag zal vanaf 10 uur ook de premies van de speciale teams besproken worden, want daar is de noodzaak het grootst. Zij zouden het meest verliezen door de omschakeling naar de operationaliteitspremie. De brandweermannen verzekerden alvast dat ze die dag opnieuw actie zullen voeren in de Brusselse straten.

bron: Belga