“Solide meerderheid beste garantie op goed bestuur, maar ik sluit niets uit”

Solide meerderheid beste garantie op goed bestuur, maar ik sluit niets uit

Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois verdedigt de gesprekken die zijn voorzitter en Vlaams informateur Bart De Wever voert met Vlaams Belang. Over de mogelijkheid van een minderheidskabinet met Vlaams Belang blijft Bourgeois op de vlakte. “Ik ga niks zeggen wat mogelijke toekomstige onderhandelingen kan bemoeilijken, maar minderheidsregeringen liggen moeilijk in onze cultuur. Een solide meerderheid biedt de beste garanties op goed bestuur. Maar ik ga niets uitsluiten”, aldus Bourgeois vandaag in De Ochtend. De Vlaamse formatie gebeurt grotendeels onder de radar. Wel is duidelijk dat Bart De Wever een derde gesprek heeft gehad met Vlaams Belang, waarin ook inhoudelijke voorstellen zijn besproken, en dat Open Vld en CD&V elke samenwerking met Vlaams Belang blijven afzweren.

Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft naar eigen zeggen “geen principiële bezwaren” tegen de gesprekken met Vlaams Belang. “Bart (De Wever) informeert zich, stelt vragen en het is heel normaal dat hij dat diepgaand doet”, aldus Bourgeois. Volgens hem is het belangrijk dat de verschillen met het Vlaams Belang op die manier “gedetecteerd worden”.

Over de piste van een minderheidskabinet blijft Bourgeois erg voorzichtig. “Ik ga geen voorafnames doen, in welke richting ook”, klinkt het. Bourgeois erkent wel dat er bij ons geen traditie of gewoonte bestaat voor zo’n minderheidsregeringen. “Een solide meerderheid biedt de beste garanties op goed bestuur, maar ik ga niets uitsluiten”.

bron: Belga