Recordaantal van meer dan 70 miljoen vluchtelingen in 2018

door
Belga
Leestijd 1 min.

Eind 2018 waren er wereldwijd 70,8 miljoen mensen die hun woning of land hadden moeten verlaten vanwege oorlogen, conflicten, vervolging of mensenrechtenschendingen. Dat is een record, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Het gaat om 25,9 miljoen vluchtelingen, 41,3 miljoen intern ontheemden en 3,5 miljoen asielzoekers. Eind 2017 kwam de VN-vluchtelingenorganisatie nog uit op 68,5 miljoen mensen.

Het aantal vluchtelingen zit sinds 2009 in stijgende lijn, met een sterke groei tussen 2012 en 2015 door het conflict in Syrië.

De meeste intern ontheemden zijn Colombianen en Syriërs. Van de vluchtelingen zijn 5,5 miljoen Palestijnen. De anderen komen voor het leeuwendeel uit vijf landen: Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië.

De UNHCR benadrukt dat haar schatting nog "voorzichtig" is. De diepe economische en politieke crisis in Venezuela heeft een enorme exodus op gang gebracht, en alhoewel de meerderheid van de Venezolanen op internationale bescherming moet kunnen rekenen, heeft maar een minderheid een asielaanvraag ingediend, luidt het.

Bron: Belga