Grondwettelijk Hof spreekt zich woensdag uit over transgenderwet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Grondwettelijk Hof spreekt zich vandaag/woensdag uit over de transgenderwet die sinds begin 2018 van kracht is. Sindsdien moeten transgenders niet langer een geslachtsoperatie ondergaan om het kenmerk M/V aan te passen op hun identiteitskaart. Maar volgens holebibeweging Çavaria gaat de wet nog niet ver genoeg omdat ze non-binaire personen (mensen die zich niet thuisvoelen in de hokjes 'man' of 'vrouw') nog steeds uitsluit. Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe transgenderwet van kracht. Sindsdien moeten transgenders geen medische geslachtsverandering meer ondergaan om ook op hun identiteitsdocumenten hun geslacht te laten aanpassen. Tot dan toe was dat wel een vereiste.

Volgens holebibeweging Çavaria is de wet zeker een stap vooruit, maar gaat ze nog niet ver genoeg, met name voor non-binaire of genderfluïde personen. Omdat mensen moeten blijven kiezen voor M of V, blijft volgens Çavaria "een groep mensen uitgesloten van juridische en sociale erkenning". "Dat is discriminerend", klonk het.

Daarom stapte de organisatie naar het Grondwettelijk Hof om de wet gedeeltelijk te laten vernietigen. Het arrest van het Hof is voorzien voor vandaag/woensdag 19 juni.

bron: Belga