Eén op de vijf Belgen gelooft niet dat vaccins veilig zijn

Foto AFP / G. Frey

Ruim een op de vijf Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn. België is daarmee een van de landen die de veiligheid van vaccinaties het meest in vraag stelt. Dat blijkt uit een internationale studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup, in opdracht van de Britse medische ngo Wellcome.

Van de ondervraagde Belgen geeft 8% aan het “sterk oneens” te zijn met de stelling dat vaccins veilig zijn, terwijl 13% het “eerder oneens” is. Het aantal Belgen dat het eerder of sterk eens is met die stelling, ligt in totaal op 62%. De overige Belgen hebben geen mening of hebben geen antwoord gegeven.

Wantrouwen

Met een aandeel van 21% is het Belgische wantrouwen in de veiligheid van vaccins opvallend groot. Slechts in vijf van de 144 onderzochte landen zijn er nog meer mensen die de veiligheid in vraag stellen. De koploper is Frankrijk, met 33%.

De Belgen blijken op andere vlakken wel te geloven in vaccinatie. Zo zegt 83% van de Belgen dat vaccins doeltreffend zijn, terwijl slechts 5% gelooft dat dit niet het geval is. Ook vindt 89% van de Belgen het belangrijk dat kinderen gevaccineerd worden.

Doeltreffend

Wereldwijd blijkt 7% van de ondervraagden vragen te hebben bij de veiligheid van vaccins, 5% twijfelt aan de werking ervan. Opmerkelijk is dat het wantrouwen vooral groot is bij de inwoners van de relatief rijke landen. De landen die het meest vertrouwen hebben in de veiligheid zijn Bangladesh en Egypte (allebei 97%). In Rwanda gelooft zelfs 99% in de doeltreffendheid van vaccins.

Voor het onderzoek werden vorig jaar in totaal 140.000 mensen ondervraagd, in 144 verschillende landen.