WK 2022 - Michel Platini opnieuw vrij na verhoor

door
Belga
Leestijd 1 min.

Michel Platini heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het hoofdkantoor van de anticorruptie-eenheid van de gerechtelijke politie in Nanterre mogen verlaten. Dat heeft een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vastgesteld. De voormalige Franse topvoetballer en gewezen UEFA-voorzitter wordt verdacht van corruptie bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Hij werd eerder op de dag door het Franse gerecht opgepakt voor verhoor. Zijn advocaat, William Bourdon, bevestigt dat zijn cliënt niet langer in verzekering is gesteld. "Veel lawaai voor niets", concludeerde de raadsman.

Qatar kreeg het WK in december 2010 toegewezen maar sindsdien doen er heel wat verhalen de ronde over omkoping en corruptie. Platini, UEFA-baas tussen 2007 en 2015, zit zelf een schorsing van vier jaar uit vanwege een dubieuze betaling van twee miljoen Zwitserse frank die hij in 2011 zou hebben ontvangen van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Ethische Commissie van de FIFA schorste hem in 2015 voor acht jaar maar in beroep kreeg Platini strafvermindering. Zijn schorsing loopt nog tot oktober 2019. Platini heeft zijn onschuld in die zaak altijd staande gehouden. Volgens de drievoudige Gouden Bal ging het om achterstallig loon dat hij nog moest ontvangen voor zijn werk bij de FIFA tussen 1998 en 2002.

Ook Blatter kreeg een jarenlange schorsing. Platini gold als de favoriet om de Zwitser op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. De job ging uiteindelijk naar Blatters landgenoot Gianni Infantino, die onlangs ook herverkozen werd.

bron: Belga