Nederland verbiedt ook motorclub Satudarah

Nederland verbiedt ook motorclub Satudarah
Nederland verbiedt ook motorclub Satudarah

De Nederlandse justitie heeft vandaag ook in beroep de motorclub Satudarah verboden. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde, net als de rechtbank in eerste aanleg vorig jaar, dat de motorclub leiding gaf aan strafbare feiten van de leden. Het Nederlandse gerecht heeft de voorbije weken ook al de motorclubs No Surrender en Hells Angels verboden. “De cultuur, waarbij geweld wordt aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd, kan ontwrichtend werken voor de samenleving als geheel”, oordeelt het hof.

Het Openbaar Ministerie (OM) had om het verbod gevraagd omdat Satudarah, een van oorsprong Molukse motorclub met ongeveer honderd afdelingen in binnen- en buitenland, volgens justitie een criminele organisatie vormde. “Het gaat hier niet om een ‘onschuldige vereniging van motorliefhebbers’ die ervan houdt om vriendschappelijk op zondagmiddag te toeren door het Hollandse landschap en de toer afsluit met bitterballen en alcoholvrij bier”, aldus het OM tijdens de behandeling van het beroep.

Het verbod heeft betrekking op alle afdelingen van Satudarah, plus de supportclubs Saudarah en Supportcrew 999, vanwege hun nauwe verbondenheid met Satudarah. De Yellow Snakes mogen wel blijven bestaan, omdat niet vaststaat dat Satudarah die club heeft opgericht of dat er contributie aan de moederclub wordt betaald.

Justitie probeert in Nederland meerdere motorclubs te laten verbieden. Eerder deze maand stelde de rechtbank in Assen No Surrender buiten de wet. Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels, maar die gaat daartegen in beroep. Zowel in eerste aanleg als in beroep liepen ook de Bandidos een verbod op.

Bron: Belga