Kwart Belgische chauffeurs reed afgelopen maand met glaasje te veel op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een op de vier Belgische bestuurders heeft de afgelopen maand gereden nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zaten. Dat blijkt uit de resultaten van de wereldwijde ESRA-enquête die dinsdag op een congres in Brussel voorgesteld worden. De studie legt volgens het verkeersveiligheidsinstituut Vias "ontzettend veel pijnpunten bloot in onze verkeersveiligheidsmentaliteit". De ESRA-studie is een wereldwijde enquête in 32 landen over verkeersveiligheid onder leiding van Vias institute. In België werd een representatief staal van 2.000 weggebruikers bevraagd.

Uit de enquête blijkt dat één op de vier Belgische bestuurders (24%) aangeeft de laatste maand gereden te hebben nadat ze mogelijk boven de wettelijke limiet zaten. Daarmee scoren we niet alleen veel slechter dan het Europese gemiddelde (13%), maar doen we het vooral het allerslechtste van de 32 bevraagde landen. Het verschil met de beste leerlingen van de klas Hongarije (4%), Finland (4%) en Polen (6%) is erg groot. Maar ook ten opzichte van buurlanden zoals Nederland (9%) en Duitsland (9%) blijkt duidelijk dat onze mentaliteit ten opzichte van alcohol achter het stuur nog veel te laks is, zegt Vias.

Niet alleen automobilisten rijden rond onder invloed van alcohol. Ook kwetsbare weggebruikers doen dat. Vooral bij fietsers is het probleem groter in ons land dan elders in Europa. 28% zegt in de afgelopen maand met een glaasje te veel op met de fiets gereden te hebben. Het Europees gemiddelde bedraagt 17%.

Een op de vier Belgische bestuurders (24%) is overigens de afgelopen twaalf maanden door de politie gecontroleerd op alcohol achter het stuur. In Europa ligt dat gemiddelde op 18%.

bron: Belga