Uitleveringswet Hongkong - Kleine groep manifestanten betogen opnieuw in Hongkong

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een kleine groep manifestanten die maandagochtend nog op straat was gekomen, is uiteindelijk uiteengedreven, waardoor het verkeer in de buurt van het regeringsgebouw opnieuw door kan. Zondag vond er in de stad het grootste protest plaats sinds het in 1997 weer tot China behoort. Daarnaast werd maandag de bekendste activist van het land, Joshua Wong, vrijgelaten uit de gevangenis. De manifestanten bezetten maandagochtend vroeg nog delen van een belangrijke weg naar het regeringsgebouw, maar de politie slaagde erin hen te overtuigen om de actie stop te zetten. Uiteindelijk vertrokken ze, zonder dat er geweld gebruikt moest worden.

De politie was opvallend minder aanwezig dan bij de protesten vorige week. De agenten waren bovendien gekleed in hun gebruikelijke uniform en niet in een oproeruniform.

De pro-democratiecoalitie Civil Human Rights Front, de onofficiële organisator van de massaprotesten in Hongkong afgelopen week, liet weten dat de manifestanten zullen blijven protesteren totdat regeringsleider Carrie Lam de opgeschorte wet definitief intrekt.

De wet zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

Terwijl Lam de wet opschortte en zich verontschuldigde voor de verdeeldheid die de wet veroorzaakte in Hongkong, eisen de protestanten dat ze ontslag neemt.

Maandagochtend is ook de democratie-activist Joshua Wong vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat vast voor zijn rol in het zogeheten "paraplu-protest" in 2014. De 22-jarige Wong is een van de bekendste activisten van het land en was in 2014 het gezicht van de protesten. Ook hij riep op tot het ontslag van Lam. "Ze is niet langer bekwaam om Hongkong te leiden", zei hij bij zijn vrijlating. "Ze moet haar verantwoordelijkheid nemen en ontslag nemen."

De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een "brede autonomie" en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn.

bron: Belga