Chinese president donderdag en vrijdag naar Noord-Korea

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Chinese president Xi Jinping gaat donderdag en vrijdag op bezoek naar Noord-Korea, zo melden de Chinese media. Het gaat om het eerste bezoek van een Chinese president aan het land, dat sinds 2005 door internationale sancties wordt getroffen.

Het bezoek komt er op uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, een week voor de G20-top in Japan. Daaraan zal Xi Jinping ook deelnemen, net als de Amerikaanse president Donald Trump. China, de voornaamste bondgenoot van Pyongyang, voegde zich bij de internationale sancties die bedoeld zijn om het land ertoe te brengen af te zien van kernwapens.

Een jaar geleden was er nog de historische eerste top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider in Singapore, die ondanks een gezamenlijke verklaring geen oplossing voor het Noord-Koreaanse nucleaire vraagstuk opleverde.

Xi Jinping en Kim Jong-un ontmoetten elkaar pas vorig jaar voor het eerst. De Noord-Koreaanse leider kwam vorig jaar wel al vier keer naar China. Xi Jinping beloofde op zijn beurt naar Pyongyang te gaan, zonder echter een datum vast te leggen.

Bron: Belga