Brexit - Kandidaat-premiers kruisen de degens tijdens televisiedebat

door
Belga
Leestijd 2 min.

De kandidaten om de Britse premier Theresa May op te volgen, hebben zondagavond hun visie op de brexit uit de doeken gedaan tijdens een eerste televisiedebat op Channel 4. Grote afwezige was favoriet Boris Johnson. Vijf kandidaten kruisten de degens tijdens het 90 minuten durende debat. Vier onder hen zeiden dat ze het akkoord met de Europese Unie zouden proberen te heronderhandelen. Minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart was de enige die het akkoord wilde behouden, terwijl het drie keer door het parlement werd verworpen, wat leidde tot het ontslag van Theresa May.

Hij daagde zijn concurrenten uit door te vragen om hun brexit-strategie in detail te beschrijven en beschuldigde hen van "machismo", wat op applaus door het publiek werd onthaald.

Op Rory Stewart na, volgens wie een no-deal "zeer schadelijk" zou zijn, zeiden alle kandidaten klaar te zijn voor een uitstap uit de EU zonder een akkoord op 31 oktober.

Voormalig brexitminister Dominic Raab sloot niet uit het parlement te omzeilen om te voorkomen dat parlementsleden een no-deal blokkeren. "Ik ben de enige kandidaat die er zich toe engageert om eind oktober de EU te verlaten, wat er ook gebeurt", zei hij

"Ik zal Groot-Brittannië niet terugtrekken uit de EU tegen de wil van het parlement", reageerde minister van Milieu Michael Gove. "U respecteert de democratie niet", sneerde binnenlandminister Sajid Javid naar Raab.

Boris Johnson werd door zijn tegenstanders bekritiseerd omdat hij weinig interviews geeft en niet veel in het openbaar verschijnt. De favoriet om May op te volgen maakte bekend wel aanwezig te zijn bij het volgende televisiedebat, dinsdag op de BBC.

Bron: Belga